Tijdens de begrotingsbehandeling 31 oktober in de raad van Hoorn heeft Joke van der Meij namens Hoorn Lokaal een amendement in gediend voor de “In geval van Nood-kaart”.

Het CBS maakte verleden week bekend dat er 6 keer meer ernstige ongevallen door  een val (vaak in huis)plaatsvinden dan door verkeersongelukken. Een schrikbarend aantal.

Wij willen dat ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk thuis blijven wonen maar van belang is dan wel dat we het ze zo aangenaam en makkelijk mogelijk maken.

In “Gemeente Nu” las ik dat de gemeente Amstelveen een “in geval van nood kaart” heeft verspreid onder haar inwoners. Wat in Amstelveen kan, kan ook in Hoorn denken wij dan bij Hoorn Lokaal. Met de kaart, die inwoners zelf kunnen invullen, hebben hulpdiensten belangrijke gegevens binnen handbereik zoals telefoonnummers van familieleden en medische gegevens en hoeven ze niet, zoals nu regelmatig gebeurd, het gehele huis te doorzoeken.

Een oplossing zou dan  de “In geval van noodkaart” kunnen zijn waarop staat aangeven waar ze moeten zoeken dat scheelt kostbare tijd want in een noodsituatie telt iedere minuut. Zo’n kaart kunnen we samen met de Veiligheidsregio, zorginstellingen en Ouderenraad maken. De voorzitter van de Ouderenraad in Hoorn reageerde  al bijzonder enthousiast op ons voorstel. Maar de kaart is niet alleen voor onze oudere inwoner van belang, denk bijvoorbeeld ook aan alleenstaanden, het aantal eenpersoons huishoudens neemt ieder jaar toe, de bedoeling is dat de kaart verspreid wordt onder alle huishoudens in Hoorn.

NB. In de jaren 90 heeft de gemeente Hoorn een zogenaamde meterkast kaart verspreid dit was een kaart waarop alle belangrijke telefoonnummers van de gemeente stonden en politie, ambulance en brandweer,etc.

De in geval van nood-kaart is echt een persoonlijke kaart.

Wij hopen op een brede steun in de raad, stemming zal plaatsvinden tijdens de 2e termijn op 7 november.