De oproep van de OSH (Ondernemers Stad Hoorn) om op superkoopzondagen het parkeren in de Binnenstad van Hoorn gratis te maken, om zo de stad een economische oppepper, te geven roept veel reacties op en vraagt om een standpunt van Hoorn Lokaal.

Hoorn Lokaal wil graag de aantrekkelijkheid van het bezoeken van de binnenstad tijdens superkoopzondagen vergroten en ziet kansen om op zondag deels een ander parkeerregime in te voeren. Op zondagen is er namelijk sprake van een ander gebruik van de parkeerterreinen in de stad; er is nauwelijks woon-werkverkeer en forenzen gebruiken bijvoorbeeld op zondagen niet het P&R terrein achter het NS-station.
Het volledig vrijgeven van betaald parkeren in de Binnenstad ziet Hoorn Lokaal niet in het belang van binnenstadsbewoners én niet in het belang van de ondernemers in de Binnenstad. De Superkoopzondagen worden mede door de grote inspanningen van de OSH al steeds succesvoller en trekken veel verkeer richting de binnenstad. Het heffen van parkeergeld zorgt ook voor regulering van het parkeren in de binnenstad, volledig vrijgeven daarvan is niet wenselijk. “We willen geen extra autoverkeer naar het hart van het centrum trekken, je creëert daarmee een hoop zoekverkeer in de historische binnenstad’ aldus lijsttrekker René Assendelft. “Daarnaast zullen veel plekken die nu voor kort parkeren in gebruik zijn door langparkeerders in beslag worden genomen en dat is juist niét in het belang van de ondernemers!”
Hoorn Lokaal wil de parkeerterreinen Pelmolenpad, Lambert Meliszweg, P&R-terrein, Noorderveemarkt en RAC-locatie op superkoopzondagen gratis maken. Hiermee is gratis parkeren op loopafstand van de Binnenstad mogelijk en wordt een bezoek aan Hoorn interessanter zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor de leefbaarheid in het hart van de Binnenstad en er blijft zo voldoende ruimte voor ‘kortparkeerders’ die een gericht bezoek aan de winkels in Hoorn willen brengen.
Méér suggesties? info@hoornlokaal.nl